Ausõna ma ei saa aru, mis inimestel viga on ? Päris ausalt! Mis kuramuse pärast on vaja sellesse loose suhtuda nii nagu pool eestimaad? Minu arvates tuleb seda just sellise iroonilisena võtta. Just selline nagu see on – irooniline ja sajaga üle võlli. Olgu peale, eks see on nagu on. Inimesed ei suuda endale enam otsa vaadata, sest nad kardavad näha seda, mis sealt vastu vaatab. Mitte midagi seal teha pole. Mina igatahes vaatasin ja irvitasin täiega. Tublid Sepp ja Avandi! Te olite jälle tasemel! Sügav lugupidamine Bentoni suunas. Ta suutis jääda selleks kes ta on ja minu lugupidamine igatahes.

Aga üks asi ajab mind naerma. Kohe väga ikka. Kuidas inimesed nutavad, et neil on külm ja kuidagi ei suuda ära olla. Alati tahaks neile virisejatele öelda – teil ongi külm, sest te ei tee päeva jooksul mitte midagi!

Keegi siin alles kirjutas, et kas vanad eestlased olid rumalad või siis tõrjutud, et sellisel külmal maal elasid. Ei vanad eestlased olid targad. Sellel maal on palju eeliseid, kuid seda näevad need, kes teevad oma kätega tööd. See valge särgi ja lipsuga istumine ongi külm. Isegi suvel on külm, sest meil pole siin mingi lõunamaa. Ja need, kes meie põldu harivad, neil pole suvel sugugi külm +15 juures, sest nad teevad tööd. Need kes loomi kasvatavad, neil pole kah külm -20 juures, sest loomade eest on vaja hoolitseda, et piim oleks laual ja liha oleks leiva kõrvale võtta. Minu arust nii lihtne see ongi.

Siit jõuan ma selleni, et inimesed tahavad hirmus keeruliselt mõelda ja kõike nii akadeemiliselt väljendada. Siis saavad nad sealjuures oma sabasulgi soputada ja öelda: Me oleme nii targad, haritud ja TÄHTSAD. Olge siis pealegi. Aga esimeses tegelikult keerulises olukorras olete te käpuli. Klaaslagi tuleb vastu, sest teis on kaduma läinud talupojatarkus, tänu millele me oleme ka siin maal ellu jäänud.

Sellest talupojatarkusest tuleb ka see, et need kes elavad veel selles teadmises, kust tuleb piim, liha ja leib meie lauale siis need on vastu suuremale pagulaste invasioonile. Nende sisemine teadmine lihtsalt hoiatab neid ja sunnib selle vastu olema. Ma usun, et tegelikult on räägitud võõravihast jne. siis see on meedia poolt tekitatud mull. Eestlased ei vihka kedagi, kuid eestlased oma talupojatarkuses on ettevaatlikud ja ei hakka riskima, sest massides muidusööjatega me hakkama ei saaks. See teine osa, kes avasüli neid vastu võtaks – siis need haistavad seda raha, mis kergelt nende taskusse voolaks.  Nii ongi eestimaal kaks leeri. Ühed, kes ise ei tahaks midagi teha ja loodavad, et saavad omale odavat tööjõudu ning teised, kes talupojatarkusest teavad, et need kes tulevad ei hakka iial tööle ja nendelt võetakse see leiavapaluke, mille nad palehigis on teeninud kah ninaeest ära.

Olemegi tagasi alguses. See vanaaasta õhtu “Tujurikkuja” oli lahe. Kahju, et see viimaseks jäi. Ma siiski loodan, et see ei jäänud viimaseks ehk?