Kohe kuidagi ei saa ümber sellest tööpuudusega seonduvast.

Väike pealkiri “Endiselt on ligi 2000 vaba töökohta” err.ee lehel on järjekordne teema sellest, millest minagi olen korduvalt rääkinud.

Meie riigis on tööd. Lihtsalt inimesed ei taha igasugust tööd teha.

Oudekki kirjutas siin, et kas inimene peaks tegema tööd, mida ta teha ei taha…  – tõesti kas peaks? Ei pea ikka küll, kuid siis pole tal vaja ka oodata, et keegi talle söögi lauale tassib ja viriseda, et tööd ei ole.

Järjekordne näide minu isikliku kokkupuute pagasist.

Meesterahvas 28 aastat vana. Siiani oli tal töö soomes ehitajana. Nüüd aga on ka soomlased oma ehitused koomale tõmmanud ja need kes ikka pole piisvalt profid, need on tööta. Samas, eks mingi osa põhjusest ole ka see, et ta oli soomes tööl mustalt ning nüüd lihtsalt kadus see võimalus.

Eestis oleks tal tööd kah päris oma erialal. Eriala on tal aga mootorliigutite ( mis iganes see ka ei ole) mehhanik – raudteekooli eriala.

Pakuti tööd ühes depoos – palk aga ligi 60% väiksem, kui seda soomes sai. ( Näete jah, palgalangus on kohutav ) Lisaks töö on raskem ja “mustem”.

Otse loomulikult ei saanud ta seda tööd vastu võtta, sest ehk kuu aja pärast on soomes tööd … ehk… või kahe kuu pärast EHK…

Mis teha. Nälg veel ei näpista.

Ometi, pani ta ennast tööturuametisse kirja, et sada seda 1000 eek kuus, mis on ette nähtud. Kuigi pole ta peale kooli lõpetamist päevagi eesti riigis tööd teinud ja makse pole ta kah eesti riigile maksnud. Ometigi raha ta saab. Seda raha, mida meie oma maksudest ( sinu, tema ja sinu teiste sugulaste ning ka minu) temale ikka maksame.

Virisemine on kah päevakorral. Kuigi Soome riigis ei maksnud ta ju samuti makse.. töötas mustalt….

Kogu nende eestlastest punt sai soomes töö otsa. Kõik istuvad kodus – 12 meest…. ning kõik võtsid ennast ka tööbüroos arvele. Nagu ise ütlesid, õlleraha peab kah kuskilt saama….

Nii see number kasvab….